• pd-vilina-vodica-5
  • pd_vilina_vodica_2
  • pd_vilina_vodica-6
  • pd_vilina_vodica-7
  • pd_vilina_vodica_8

Покровитељи Буковачког маратона

MZ-Bukovac.jpg

Huascaran 2013

Ко је на вези

We have 7 guests and no members online

1070570
Your IP: 35.172.217.40
Server Time: 2019-12-08 00:42:43

IZVEŠTAJ SA AKCIJE MUSALA 2019

 

 Mesto održavanja akcije:  Bugarska, Rila, Deno i Iriček
 Period izvođenja akcije:  01. – 03. Februar 2019.
  Tip akcije:
Penjanje alpinističkih smerova u zimskim uslovima (kuolara), zimski pristup na vrhove iznad 2000mnv i turno smuk.
  Učesnici akcije:
Sara Pirnat, Dragan Pavlović, Damjan Gatarić i Željko Dulić
Kraći opis aktivnosti:
Planirana akcija za Triglav (SLO) zbog loših vremenskih uslova pomerena na Musalu (BGR)
Akcija planirana i izvedena iz sopstvenih sredstava učesnika. Za veme akcije ispenjana dva kuolara, jedan zimski pristup, turno smuk i spust "skijama sa planine"
Vremenski uslovi povoljni za penjanje, praćeni jakim vertom oba dana penjanja. Penjanje izvedeno bezbedno i bez opasnosti za penjače.
Ostalo:
Prevoz privanim automobilom
Smeštaj u Borovecu hotel Forest Star (prva noć)
Smeštaj na planini planinarski dom Hiža Musla 2389mnv (druga noć)
Gongola Borovec 1135mnv - Jastrebac 2368mnv

Opis akcije:

Polazak iz Novog Sada u petak oko 14.30h vožnja na relaciji
Novi Sad - Dimitrovgrad - Sofija - Samokov - Borovec, stigli oko 22.30h, smeštaj u hotelu "Forest Star" u Borovecu. Noćenje.

Drugi dan Subota ujutro, posle doručka i laganog pakovanja za polazak na planinu, donosimo važnu odluku da koristimo "Jastrebetz" gondolu koja će nas iz cenra Boroveca 1135mnv podići na 2368mnv za ne punih 40min vožnje. U domu Hiža Musala na 2389mnv bili smo oko podne. Damjan i ja na sikjama, dok su Sara i Dragan pešaka, trudeći se da održe izohipsu do doma. Karaća pauza, mali predah, svi smo raspoloženi za penjanje. Prvog dana penjli smo jedan kuloar koji se nalazi levo od doma u kojem smo bili smesteni. Ne znamo mu tačno ime ali mi smo ga prozvali "kuloar S".

Do njega se stiže za nekih 35-40 min hoda od doma. Nagiba je oko 45 stepeni a dužine je 120m, izlaz iz kuolara je na oko 2540mnv. Posle izlaza i ispenjanog kuolara, nastavili smo prema ne toliko izazitim grebenom ka vrhu Deno 2782mnv. Svi zajedno prema jednom cilju, pristup u zimskim uslovima, lagan uspon, a bez malo smo na 2800mnv. Povratak u dom je bio malo drugačiji... Dragan i Sara spusili su se prema domu pešaka, a Damjan i ja smo se sa vrha Deno 2782mnv spustili ka steni Sfinge, zatim otpenjali jedan deo i nastavili turno smuk do Doma Hiža Musala. Zbog jakog vetra koji je duvao i raznosio sneg sa vrha i dela grebena kod stene Sfinge nije bilo moguće da se turno smuk uradi iz cela. Te delove na kojima je virlo kamenje i stene smo odpenjali. U domu odmor i pan za sutrasnji uspon.

Treći dan je bio plan da svi zajedno ispenjemo još jedan kuloar, vratimo se u dom i spremimo se za polazak kući. Predhodne noći duvao je jak vetar, ličilo je na veliku promenu vremena, baš je divljao oko doma, sreća pa je u sobi gde smo spavali bilo čak 7,5 stepena C. Plan da ustanemo u pet, pomerili smo na sedam, nije nam se ustajalo.
Kuloar koji smo izabrali da penjemo nije vidljiv od doma, ali dobro smo bacili oko na njega sa pristupa na Deno, predhodnog dana. Za pristup do njega potrebno je oko 45min hoda i prćenja snega. Nagib kuolara na ulasku je 45/50 stepeni a sam izlaz je 55 /60 stepeni dužine je 190m izlaz iz kuolara je na grebenu vrha Iriček oko 150 m niže od doma Hiža Everest 2709mnv. Penjanje je trajalo 1h25min. Povratak u dom pakovanje stvari za povratak, bukvalno smo izašli poslednji iz doma. Dragan i Sara odlaze pešaka do gondole na još jednu vožnju, a Damjan i ja na skijama sputli smo se u Borovec. Skijama do parkinga i kola, naša vožnja ili sput trajao je celih 25min sve sa penjačkim rančevima. Za toliko puta na Musali koliko sam bio ovo mi je najbrži spust sa planine.

Sačekali smo da se svi okupimo i još jednom prepakujemo za povratak kući. U Novi Sad stigli oko 21.30h
Zadovoljni sa uspešnim penjanjem, nismo uopšte zažalili što smo akciju na Triglav zamenili penjanjem na Musali.

Izveštaj napisao: Željko Dulić
Novi Sad 05.02.2019.